Yin Yoga

Bij Yin yoga breng je in diverse houdingen, langdurig rek aan op het bindweefsel waardoor activiteit en bewegelijkheid in de gewrichten ontstaat en er ruimte gecreëerd wordt in het gehele lichaam, specifiek in de hele rug, heupen, bekken en het heiligbeen. 

Het is een meditatieve vorm van yoga die ruimte geeft op alle facetten van de mens zowel lichamelijk, mentaal, emotioneel als in het veld. Yin yoga is de tegenhanger van onze Yang wereld, vol actie en prikkels. 

Yin yoga leert je weer in contact te komen en te verbinden met jezelf; je bewust te worden van sensaties; fysiek, je gedachten, je gevoelens en emoties en mogelijk sensaties in het veld. Waar nemen wat er op dat moment aanwezig is. En dat wat gehoord, gezien, geroken, gevoeld en doorvoeld wil worden vervolgens weer los te laten. 

Het loslaten is hierin een belangrijk facet. Maar Yin yoga is op meerdere facetten effectief, het maakt het lichaam beweeglijker, soepeler en flexibeler maar ook energetische stabieler. Waardoor lichaam en geest, die één zijn, stabieler en sterker wordt.

Door bindweefsel langdurig op rek te brengen worden meridianen (energiesnelwegen) die door het bindweefsel lopen, gestimuleerd en geactiveerd door in deze op te rekken en/of tijdelijk even af te knellen. De energiestroom wordt dan geblokkeerd door de houding die ingenomen wordt en vervolgens weer gedeblokkeerd door uit de houding te komen en na te voelen. Dit geeft een flow van energie, een energiestroom door de meridianen, door het hele lijf. Dit in combinatie met je volle aandacht aanwezig te zijn in je lijf wordt het zelf herstellend vermogen aangesproken en kunnen eventuele blokkades worden opgeheven. Bovendien geeft Yin yoga een ontspannend effect, het helpt je Mindfull; bewust en in het moment, nu, in het leven te staan..